top of page
De verdwijning van opa_cover.jpg

De verdwijning van opa

€ 19,95

Auteur: Jeroen Trommelen

ISBN: 9789490824815

Op woensdagmiddag 21 juni 1944 arresteert de Sicherheitspolizei Antoon Trommelen op zijn werk in het PTT-telefoonkantoor van Tilburg. Er wordt geen aanklacht ingediend, en aan de arrestatie wordt geen ruchtbaarheid gegeven. Huiszoeking op het privéadres van de familie aan de Pelgrimsweg wordt niet gedaan. In het logboek van de Tilburgse politie wordt van de arrestatie geen melding gemaakt.

Zijn vrouw en zeven kinderen tasten in het duister over de reden van zijn verdwijning. Elders in Tilburg, op dezelfde dag, overkomt de familie Van Besouw hetzelfde. En drie weken eerder het gezin Seegers in Roosendaal en de familie Roels in Breda. Vier arrestaties die onderling nauw verbonden zijn, wat echter niemand te weten komt.

Na de oorlog wordt hun geschiedenis verdrongen of vergeten. Tot aan dit boek, waarin onderzoeksjournalist Jeroen Trommelen het verhaal van zijn opa in het West-Brabants verzet probeert te ontrafelen. Werden hij en zijn mede-verzetslieden verraden? Maar waarvoor dan en door wie? Waarom voldeed de PTT-top zo braaf aan alle wensen van de Duitsers? En: wat doet die tot dusver onbekende, foute NSB’er in de familie Trommelen?

Over de auteur

Jeroen Trommelen (1956, Oss) woont in Broek in Waterland en heeft samen met Anneke Mulder drie kinderen en drie kleinkinderen, aan wie dit boek mede is opgedragen. Hij begon zijn journalistieke loopbaan in 1976 bij de regionale krant De Stem in Breda, werkte als onderzoeksverslaggever en ombudsman bij de Volkskrant en was de eerste hoofdredacteur van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Hij was voorzitter van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Onderzoeksjounalisten VVOJ en gaf les aan de journalistieke opleiding PDOJ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de vakgroep Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam.

Hij won diverse journalistieke prijzen, waaronder de internationale prijs voor onderzoeksjournalistiek Daniel Pearl Award in 2010 en de Nederlandse journalistieke prijs De Tegel in 2013. Hij specialiseerde zich onder meer in Suriname, waarover hij de boeken Dwars door Suriname (Arena, 2000) en Gowtu (Conserve, 2013) schreef. Zijn andere specialisatie is milieu en klimaat. Daarover schreef hij Handboek Milieu (Meulenhoff, 2000) en Stop de Broeikas (Meulenhoff, 2007).

Kopen

Koop dit boekje bij The CI Bookshop

Koop dit boekje op bol.com

Boekhandels en bibliotheken bestellen hier.

bottom of page