top of page
A reader's opinion of Een huis met een tuintje

By Valéria Ramos - Journalist and learner of Dutch as a third language.

Een huis met een tuintje is een boek met een sterke en frequent omschrijving. In elke hoofdstuk, elke actie staat veel details! Maar niet er altijd zijn veel actie. Voorbeeld: blz 31, over groenten en koken er is een goed omschrijving. Het is een andere stijl om te schrijven.

Dit boek is als een waterval! Koud en fris! Ik leg uit: Het is een totale immersie in de Nederlandse taal. Op het moment van lezen ken ik alle woorden, maar soms begrijp ik niet de hele ideeën, het hele overzicht. Het was niet altijd makkelijk om de bedoeling van de zinnen precies te begrijpen.

 

Houd er rekening mee: ik lees moeiteloos alleen die moment ken ik 100% van de zinnen. Dus? Wat ga ik (of jij) doen? Het was een puzzel! Ik moet over de uitdrukkingen nadenken. Vooral ik moet de zinvolgorde nadenken. Momenten van concentratie en inspanning. Het is een grote stap: ga verder hoewel ik (of jij) niet alles ken? Maar je moet verder gaan met (alleen) wat je hebt begrijpen, en natuurlijk, een beetje fantasie. Moeten + fantasie: de “sleutelwoorden” van het lezen. Het is een sprong in mijn ontwikkeling van de Nederlands taal.

Het leukst punt is hoofdstuk 4, Thee van Brandnetels, de kruidenomschrijving. Veel plezier!

Vergeet niet: de illustraties van Kinga Wieczorek helpen wel met de fantasie over Louis en Janna, de buurvrienden. Dank je!

bottom of page